Poročilo: Pohod po Mlinarski poti 2022

V okviru projekta Medgeneracijsko sodelovanje v Občini Prevalje in krajevnega praznika KS Šentanel smo Športno društvo Šentanel, Krajevna skupnost Šentanel, M Fit in kmetija Povh v soboto, 4. 6. 2022 organizirali tradicionalni petnajsti Pohod po mlinarski poti.

V lepem sončnem  in toplem junijskem dnevu se je zbralo okrog šestdeset pohodnikov. Med hojo smo se ustavili  pri spominskem obeležju v Lužnikovi reki in prižgali svečo v spomin padlim borcem. Iz datuma na spomeniku izhaja tudi praznik naše krajevne skupnosti. Pot nas je vodila  po sledeh vodnih mlinov do turistične kmetije Gradišnik, kjer so nas domači lepo sprejeli in pripravili malico za vse pohodnike. S hojo smo nadaljevali ob avstrijsko-slovenski meji do razpotja, kjer smo se razdelili v dve skupini. Približno polovica pohodnikov se je podala po daljši in zahtevnejši trasi preko Belšaka, ostali pa po krajši dolinski poti do cilja. Pohodniški izlet smo zaključili okrog tretje ure pri Povhovem mlinu z ogledom mlina in manjšo zakusko. Najbolj vroči pohodniki so ohladitev poiskali v Šentanelski reki.

Vsem pohodnikom se zahvaljujemo za udeležbo in prijetno družbo. Posebna zahvala planinskemu vodniku Kristiju Krajgerju za ureditev poti in uspešno ter varno vodenje pohoda. Najlepša hvala tudi vsem Povhovim in Gradišnikovim za prijeten sprejem in prijazno pogostitev.

Foto: ŠP          

Zapisal: Štefan Peršak