Pohod po Mlinarski poti 2015

V okviru krajevnega praznika smo Športno društvo Šentanel, Krajevna skupnost Šentanel in kmetija Povh dne, 6. 6. 2015 organizirali tradicionalni osmi Pohod po mlinarski poti. To prireditev smo popestrili še s kulturno prireditvijo ob deseti obletnici obnovitve Povhovega mlina. V prelepem sončnem in vročem junijskem dnevu se je zbralo sedemdeset pohodnikov, ki se jim na koncu pohoda na kulturni prireditvi pridružilo še veliko število domačinov.

Med potjo smo se ustavili pri spominskem obeležju v Lužnikovi reki iz katerega izhaja tudi naš krajevni praznik. Pot smo nadaljevali do turistične kmetije Gradišnik, kjer so nas domači lepo sprejeli in pogostili. Po postanku smo se odpravili mlinarskim dogodivščinam nasproti. Večina pohodnikov se je podala po daljši poti preko Belšaka otroci in pa starejši pohodniki pa po krajše pripravljeni poti. Pohodniški izlet smo zaključili okrog ene ure pri Povhovem mlinu, kjer nas je čakala spominska kulturna prireditev, ki jo je s svojimi besedami popestrila podžupanja Občine Prevalje gospa Margareta Jukič. Kratek kulturni program je pripravila Danica Miler s svojim kulturnim društvom. Sodelovali so pevski zbori iz Šentanela, otroci iz podružnične šole Šentanel in ostali nastopajoči. Po prireditvi so nas čakale kmečke dobrote, ki so jih pripravile pridne roke Šentanelčank in domačih Povhovih.

Letošnji prireditvi so dali poseben pomen tudi pohodniki, ki so prišli iz Dolenjske. Med njimi je bil tudi Rudi Bregar predsednik organizacijskega odbora Pohoda po Levstikovi poti od Litije do Čateža, ki nam je namenil tudi nekaj besed in za naslednje leto obljubil še številčnejšo udeležbo na našem tradicionalnem pohodu.

Zahvala vsem udeležencem, še posebej pa Francu in Mojci Naveršnik in članom Planinskega društva Prevalje za pomoč pri organizaciji pohoda.

Nekaj slik si poglejte spodaj.

Foto: ŠP

Štefan Peršak – tajnik ŠD Šentanel