Pohod na Svete mesto

POHOD ŠENTANEL – HEILINGENSTHAD – JAMNICA – ŠENTANEL

Petnajstega avgusta 2014 smo se člani ŠD Šentanel skupaj z ostalimi krajani iz Jamnice udeležili tradicionalnega pohoda iz Šentanela preko Jamnice do Svetega mesta (Heilingenstadt) v Avstriji. Letos se je pohoda zaradi slabšega vremena udeležilo okrog 60 udeležencev iz Šentanela, Jamnice, Suhega vrha, Strojne, Prevalj in Mežice. Zborno mesto pohoda je bilo pri kmetiji Pršat na Jamnici.
Pohod smo pričeli ob sedmi uri zjutraj. Med pohodom so se nam pridružili pohodniki iz Avstrije, tako da smo skupaj nadaljevali pot do Svetega mesta. Tam smo se udeležili tudi bogoslužja v njihovi farni cerkvi. Po maši smo se v okolici cerkve srečali in družili z domačini s te in one strani meje. Med potjo domov smo se ustavili tudi pri nekaj kmetijah na avstrijskem Koroškem, kjer so nas domači prisrčno sprejeli in poklepetali z nami. Skupaj smo zapeli tudi nekaj pesmi ob spremljavi »frajtonarce«.
Pohod smo zaključili v poznih popoldanskih urah z druženjem na turistični kmetiji Mikl na Jamnici.
Preživeli smo prijeten dan ob veliko novih izkušnjah. Bilo je fajn, zato smo sklenili, da se vidimo tudi prihodnje leto.

Slike si lahko pogledate spodaj.

Foto:ŠP

Zapisal: Štefan Peršak